Lentile progresive: focalizare multipla fara linii vizibile

Lentilele progresive sunt lentile care permit focalizare multipla, in zone de dioptrii diferite situate pe suprafata lentilei. Astfel, acestea pot fi folosite atat pentru vederea la distanta si aproape, cat si pentru distante intermediare. Ochelarii cu lentile progresive au un aspect elegant datorita faptului ca tranzitia intre dioptrii prin intermediul zonei intermediare este invizibila. Astfel, lentila are acelasi aspect ca o monofocala, fara sa tradeze multiplele dioptrii necesare o data cu inaintarea in varsta.

Caracteristici optice lentile progresive

Lentilele multifocale, asa cum mai sunt cunoscute progresivele se caracterizeaza prin urmatoarele zone:

 • distanta – in aceasta zona se regaseste dioptria stabilita pentru vederea la distanta
 • aproape – aici se regaseste dioptria pentru vederea aproape, folosita la citit
 • intermediara – aici se gasesc multiple dioptrii care fac trecerea lina de la vederea la distanta catre aproape PC, blat bucatarie s.a.)
 • distorsiuni laterale – in aceasta zona apar distorsiuni ale imaginii, fiind practic inutilizabila
structura optica lentile progresive

Marimea zonei laterale de distorsiune difera de la o lentila la alta in functie de diferenta de dioptrii intre distanta si aproape, dar si de calitatea lentilei. Lentilele progresive de calitate fabricate de producatori de top (Tokai, Hoya, Essilor, Zeiss) prezinta zone laterale mici.

Perioada de adaptare la ochelarii progresivi este influentata si de marimea zonei de distorsiune.

Lentilele progresive pot avea campul de progresie ingust, mediu sau larg, in functie de tipul predominant de utilizare.

Tratamente aplicate lentilelor progresive

Lentilele progresive pot fi imbunatatite prin aplicarea unor tratamente pe suprafata acestora. Tratamentele aplicabile sunt:

 • antireflex
 • durificare
 • filtru UV
 • filtru PC (lumina albastra)
 • oleofob
 • hidrofob
 • fotocromatic

Cui sunt recomandate lentilele multifocale?

In general, lentilele progresive se adreseaza persoanelor cu prezbiopie. Spre deosebire de lentilele bifocale acestea asigura o vedere clara la toate distantele, nu doar la departare sau aproape.

Prezbiopia apare odata cu inaintarea in varsta si este caracterizata prin pierderea elasticitatii cristalinului, care devine mai dur.

In cazul in care prezbiopia se suprapune cu hipermetropia, miopia sau astigmatismul, corectia se poate face elegant cu ajutorul unor lentile progresive. Partea superioara a lentilor ajutand pentru vederea la distanta, iar partea inferioara a lentilelor ajutand pentru vederea de aproape.

Perioada de adaptare la ochelarii progresivi

Purtarea ochelarilor progresivi necesita o perioada de adaptare din partea utilizatorului care poate ajunge si pana la 8 saptamani. Aceasta perioada este necesara pentru formarea unor noi reflexe, pentru invatarea unui nou mod de a privi prin ochelari.

In primul rand utilizatorul trebuie sa se obisnuiasca sa-si indrepte capul catre obiecte si nu doar ochiul. Spre exemplu daca doriti sa vedeti un obiect aflat in partea dreapta va trebui sa rotiti capul catre dreapta. Daca miscati doar ochii catre dreapta veti fi in situatia in care priviti prin zona laterala de distorsiune.

Nu trebuie sa alternati purtarea ochelarilor progresivi cu a celor anteriori, acest lucru va creste perioada de acomodare.

Chiar si la inlocuirea unor ochelari progresivi existenti cu altii noi, cu aceleasi dioptrii este necesara o mica perioada de adaptare. Aceasta este cauzata de diferentele de marime dintre ramele vechi si noi, precum si de diferentele intre lentile, mai ales daca este vorba de alt producator.

Desi marea majoritate a oamenilor se adapteaza la purtarea ochelarilor progresivi, exista si situatii in care pur si simplu lucrurile nu merg. In cazul in care dupa cateva saptamani inca experimentati dureri de cap, senzatii de pierdere a echilibrului contactati optometristul.

Apeleaza la specialisti!

Cu o experienta de peste 16 ani in domeniul opticii medicale va oferim cea mai buna solutie pentru vederea clara de care aveti nevoie.

Cos de cumparaturi

NOU! Testare lentile progresive

La Optica Racari testezi inainte sa cumperi! Chiar si lentilele progresive.
Beneficiezi de tehnologie inovatoarea ce permite simularea utilizarii lentilelor progresive, astfel incat sa decizi in mod informat asupra achizitiei.

lentile progresive

Scroll to Top
Deshide Whatsapp
1
Salutare! Ai nevoie de o programare?
Salutare!
Ai nevoie de o programare?
0760 330 124